Posts

Showing posts from January 24, 2021

BETUL KE DENGAN AIR FRYER, KORANG DAPAT MAKANAN YANG LEBIH SIHAT?

Image
Penggunanan air-fryer terbukti dapat menjimatkan 70-80% penggunaan minyak.  Kurang penggunaan minyak dalam makanan boleh membantu penurunan berat badan.. Tapi tahukah korang, ikan yang digoreng menggunakan air-fryer menghasilkan bahan yang dipanggil Cholesterol oxidation products (COPs) Kajian mengaitkan bahan ini dengan penyakit jantung, pengerasan arteri, kanser dan beberapa penyakit lain. (1)   The Chinese daily pula melaporkan tinjauan yang dibuat oleh Consumers Union of Korea, kentang yang digoreng menggunakan air-fryer dari beberapa jenama mempunyai carcinogen yang melebihi paras tinggi dan boleh menyebabkan kanser! (2) Makanan yang terlebih masak atau terbakar menjadi carcinogenic dan meningkatkan risiko kanser.  Contohnya, daging yang dimasak dengan suhu yang terlalu tinggi akan membentuk heterocyclic amines (HCAs) dan polycyclic aromatic hydrocarbon (PAHs) Acrylamide pula terbentuk dari masakan berkarbohidrat dengan suhu yang terlalu tinggi.  Menurut National Cancer Institute,